Vad är en labbodlad diamant?

Labbodlade diamanter har exakt samma utseende, kemiska sammansättning och egenskaper som diamanter som bryts ur jordskorpan. Tillverkningen sker i kontrollerade laboratoriemiljöer genom att man återskapar den process som sker i naturen när en diamant bildas. Genom att använda hög värme och högt tryck odlas diamanterna från ett frö, bestående av en kolatom från en befintlig diamant, som får växa till önskad storlek. Denna process som i naturen tar många miljoner år sker i laboratoriets växthus på ungefär tre till fyra veckor.

Det är mycket svårt att skilja en labbodlad diamant från en naturlig diamant och för detta krävs speciell utrustning och expertis, med en vanlig lupp (10xförstoring) är det i stort sett omöjligt att se skillnad. Labbodlade diamanter bedöms och certifieras enligt samma kriterier som naturliga diamanter men det framgår alltid tydligt av certifikatet att diamanten är labbodlad. Alla våra labbodlade runda diamanter med en storlek från 0.30 Carat och uppåt kommer med ett certifikat från IGI, för andra former än rund gäller att diamanterna kommer med ett certifikat från 0.50 Carat och uppåt. (International Gemological Institute) som är det certifieringsorgan som har störst erfarenhet och högst anseende när det kommer till att certifiera labbodlade stenar.

Det är viktigt att poängtera skillnaden på labbodlade diamanter och diamantimitationer som tex Cubic Zirkonia. Dessa tillverkade imitationer har inte samma kemiska uppbyggnad som en diamant och de har heller inte samma hållbarhet eller lyster. Diamantimitationer kan oftast särskiljas från naturliga eller labbodlade diamanter med blotta ögat.

NATURLIGA ELLER LABBODLADE DIAMANTER?

Om man föredrar naturliga eller labbodlade diamanter är väldigt individuellt, många upplever att tjusningen med en diamant är just att den bildats under jordskorpan för miljoner år sedan medan andra istället fascineras av ny teknik och den perfektion som kan åstadkommas i ett modernt labb.

Det är en omstridd fråga om huruvida labbodlade eller naturliga diamanter har det lägsta klimatavtrycket, de olika förespråkarna presenterar vitt skilda resultat angående hur mycket energi som går åt för framtagandet av en diamant. Helt säkert är i alla fall att en labbodlad diamant inte bidrar till de ingrepp i naturens ekosystem som gruvindustrin trots allt medför och sparar på så vis på jordens resurser till förmån för kommande generationer. Dessutom är priset för en labbodlad diamant ungefär 20-50% lägre jämfört med en naturlig diamant av motsvarande kvalitet.

Om du vill att vi hjälper dig att hitta en diamant som uppfyller just dina kriterier så är du välkommen att använda vårt formulär. Vi svarar alltid inom 48 h med förslag och prisuppgifter.

★★★★★Recensioner
Det finns inte fler produkter i din varukorg
Totalt: (inkl. moms) 0,00 kr