Vad är en labbodlad diamant?
Labbodlade diamanter har exakt samma utseende, kemiska sammansättning och egenskaper som diamanter som bryts ur jordskorpan. De är alltså lika äkta som naturliga diamanter, det är bara ursprunget som skiljer sig åt.
Tillverkningen av labbodlade diamanter sker i kontrollerade laboratoriemiljöer genom att man återskapar den process som sker i naturen när en diamant bildas. Genom att använda hög värme och högt tryck odlas diamanterna från ett frö, bestående av en kolatom från en befintlig diamant, som får växa till önskad storlek. Denna process som i naturen tar många miljoner år sker i laboratoriet på ungefär tre till sex veckor.
Det är mycket svårt att skilja en labbodlad diamant från en naturlig diamant och för detta krävs speciell utrustning och expertis, med en vanlig lupp (10xförstoring) är det i stort sett omöjligt att se skillnad. Labbodlade diamanter bedöms och certifieras enligt samma kriterier som naturliga diamanter men det framgår alltid tydligt av certifikatet att diamanten är labbodlad. Alla våra labbodlade runda diamanter med en storlek från 0.30 Carat och uppåt kommer med ett certifikat från IGI (International Gemological Institute) som är det certifieringsorgan som har störst erfarenhet och högst anseende när det kommer till att certifiera labbodlade stenar. För andra former än rund gäller att diamanterna kommer med ett certifikat från 0.50 Carat och uppåt.

NATURLIGA ELLER LABBODLADE DIAMANTER?
Om man föredrar naturliga eller labbodlade diamanter är väldigt individuellt, många upplever att tjusningen med en diamant är just att den bildats under jordskorpan för miljoner år sedan medan andra istället fascineras av ny teknik och den perfektion som kan åstadkommas i ett modernt labb.
Det är en omstridd fråga om huruvida labbodlade eller naturliga diamanter har det lägsta klimatavtrycket, de olika förespråkarna presenterar vitt skilda resultat angående hur mycket energi som går åt för framtagandet av en diamant. Det finns helt enkelt bra och dåliga exempel både vad gäller laboratorier och gruvor. En avgörande faktor för den labbodlade diamantens miljöpåverkan är vilken typ av energikälla som används vid tillverkningen, ju mer förnybar och ren energi desto lägre klimatavtryck. En fördel ur miljösynpunkt är oavsett att en labbodlad diamant inte bidrar till de ingrepp i naturens ekosystem som gruvindustrin trots allt medför. På så vis sparas jordens resurser till förmån för kommande generationer. Utöver det är priset för en labbodlad diamant ungefär 40-60% lägre jämfört med en naturlig diamant av motsvarande kvalitet.
Gold of Sweden samarbetar med ett antal noga utvalda leverantörer av labbodlade diamanter, varav flera blivit certifierade som koldioxidneutrala. Ett exempel på en sådan leverantör är Diamond Foundry som använder vattenkraft i sina anläggningar. Beroende på vilken storlek och form du tänkt dig på diamanten kan vi ofta erbjuda en sten från Diamond Foundry. Diamanten kommer då med ett speciellt certifikat där det framgår att den tillverkats av dem och att det är ett koldioxidneutralt företag. Kontakta oss gärna för mer information och prisförslag!
